Antieke speeldozen

Resultaat 1–30 van de 51 resultaten wordt getoond

Antieke speeldozen van Nostalgiepalast

Bij Nostalgie Palast vindt u een breed assortiment aan antieke speeldozen. Onze unieke verzameling speeldozen is voor een deel enkel in onze winkel te koop. Mogelijk kent u de speeldozen als een tafelmodel, echter hebben bij ook staande speeldozen. Onze antieke speeldozen, variërend van het jaar 1860 tot ongeveer 1900 verkeren allen in goede staat. Zij zijn allen gecontroleerd op en zo nodig vrijgemaakt van houtworm. De speeldozen werken allemaal nog uitstekend en zijn te verkrijgen met speelplaten. Bij Nostalgie Palast Nordhorn hebben we momenteel de volgende merken van speeldozen in ons assortiment opgenomen:

Deze komen in verschillende stijlen, te weten:

  • Grunderzeit
  • Biedermeier
  • Jugendstil

Wat is een antieke speeldoos?

Speeldozen waren de muziekspelers en tegelijkertijd een van de hoofdvormen van entertainment. Televisies en radios bestonden nog niet, dus werd in de zitkamer een speeldoos neergezet. Waar wij de MP3 spelers hadden en later uiteraard muziek op onze telefoons kunnen afspelen, had men vroeger dus een speeldoos thuis staan. Er zijn twee verschillende soorten antieke speeldozen. De een is een walsspeeldoos. In de houten kist kan  een metalen rol met puntjes erop geplaatst worden. Door middel van een hendel kan een veer onder spanning worden gebracht. De veer zorgt ervoor dat de metalen rol een tijdje rond kan draaien. De puntjes op deze metalen rol zijn elk een muzieknoot. De rol draait langzaam rond door de onder spanning gebrachte veer waardoor de puntjes langs een ‘kam’ bewegen. Doordat deze hier langs bewegen maken de kammetjes geluid, dit zijn de noten in verschillende toonhoogtes. Door de rol te vervangen door een andere rol, kunnen er verschillenden liedjes worden gespeeld. Men had vaak verschillende muziekstukken in huis.

De andere soort speeldoos werkt door middel van een metalen platen. In deze metalen plaat zitten op verschillende plekken enkele gaatjes. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een kammetje. Deze bevindt zich doorgaans onder de plaat. Wanneer in deze speeldoos de veer onder spanning wordt gebruik, zal de metalen plaat ronddraaien. Tijdens het ronddraaien bewegen de verschillende gaatjes langs het kammetje. Ook hierdoor ontstaan verschillende klanken. Door de platen te wisselen kan er ook gewisseld worden van muziek. Deze speeldozen kunnen bijvoorbeeld voorkomen in staande variant, zoals een grootvaders klok, maar er bestaan ook handzame tafelmodellen.

Houtsoorten van antieke speeldozen

Door de verschillende houtsoorten heeft elke speeldoos een unieke uitstraling en wordt het geluid dat afgespeeld wordt versterkt. Enkele antieke speeldozen uit ons assortiment zijn voorzien van een (werkende) muntinworp. Details als deze zorgen voor een zeer uniek verzamelobject. Vanwege de werking en mogelijke kwetsbaarheid van de speeldozen vragen wij u deze eerst bij ons in de winkel te komen bezichtigen. Wij laten u uitgebreid de werking en kwaliteit van de speeldozen zien. Enkele objecten uit deze categorie vallen onder een speciale regeling voor verzamelstukken en antiquiteiten. Dat betekent dat u als ondernemer de BTW op de factuur niet kunt aftrekken.

Inkoop antieke speeldozen

Naast verkoop, kopen wij ook antieke speeldozen in. Stuur ons een email met enkele foto’s van de buitenkant en het binnenwerk. Heeft u er ook platen bij? Geef dit dan ook aan! U zult dan zo spoedig mogelijk van ons horen.

Groot assortiment antieke stukken

U vindt naast antieke speeldozen nog veel meer antieke meubels bij ons in de winkel. Een kleine greep uit dit assortiment:

U vindt deze meubelen en nog veel meer (denk ook aan nieuwe meubelen, horeca inrichting en alles voor de inrichting van uw winkel) in onze winkel. Deze is 8000 vierkante meter groot en is 7 dagen in de week geopend.