Boulle klokken

Toont alle 3 resultaten

Antieke Boulle klokken zijn niet alleen meesterwerken van technische precisie, maar ook ongeëvenaarde symbolen van elegantie en tijdloze schoonheid. Deze klokken zijn vernoemd naar André-Charles Boulle, een beroemde Franse kabinetmaker en meubelontwerper uit de late 17e eeuw. Boulle klokken zijn een uitdrukking van vakmanschap en verfijning en hebben de tand des tijds doorstaan als gewilde stukken voor verzamelaars en liefhebbers van antiek.

De oorsprong van Boulle Klokken

De oorsprong van Boulle klokken gaat terug tot het bewind van Lodewijk XIV van Frankrijk, de zonnekoning, die regeerde van 1643 tot 1715. André-Charles Boulle was een favoriete hofleverancier en ambachtsman aan het hof van Lodewijk XIV. Zijn kenmerkende stijl, die nu bekendstaat als “Boullewerk” of “Boulle marquetry,” combineerde exquise houtsnijwerk met ingelegd schildpad en messing, wat resulteerde in verbluffende meubelstukken. Boulle paste zijn unieke techniek ook toe op de vervaardiging van klokken, waardoor de Boulle klokken ontstonden zoals we die vandaag de dag kennen.

Een van de opvallende kenmerken van Boulle klokken is het gebruik van schildpad inlegwerk. Dit schildpad inlegwerk werd vaak gecombineerd met messing en edelhout, wat een prachtig contrast creëerde. Het schildpad inlegwerk werd met de hand gesneden en ingelegd in het houten frame van de klok, en de nauwkeurigheid van dit werk is een eerbetoon aan de ambachtelijke vaardigheden van die tijd.

De wijzerplaten van Boulle klokken waren ook versierd met prachtige geëmailleerde wijzerplaten. Deze wijzerplaten waren vaak verfraaid met bloemmotieven, mythologische figuren en filigraanversieringen. Het gebruik van geëmailleerde wijzerplaten voegde een extra laag van verfijning en elegantie toe aan de klokken.

Boulle Klokken kenmerken zicht ook door kunst en technologie

Wat Boulle klokken extra bijzonder maakt, is de combinatie van kunst en technologie. Deze klokken werden gemaakt met geavanceerde uurwerken, wat in die tijd een indrukwekkende prestatie was. De precisie van de uurwerken maakte het mogelijk om de tijd nauwkeurig bij te houden, iets wat vooral belangrijk was in het tijdperk van Lodewijk XIV, waar precisie in de samenleving hoog in het vaandel stond.

De ontwerpen van Boulle klokken varieerden van tafelklokken tot staande klokken, en sommige waren zelfs ingebouwd in meubelstukken zoals kabinetten en commodes. Deze diversiteit in ontwerpen maakte Boulle klokken toegankelijk voor mensen met verschillende smaken en behoeften. Of je nu op zoek was naar een indrukwekkend pronkstuk voor je woonkamer of een praktische klok voor je studeerkamer, er was een Boulle klok die aan je eisen voldeed.

Een van de meest begeerde Boulle klokken is de pendule religieuse. Dit type klok was vaak versierd met religieuze symbolen en motieven, zoals cherubijnen, kruisen en engelen. De pendule religieuse werd beschouwd als een teken van vroomheid en was populair onder adellijke families. Deze klokken zijn nu zeldzame verzamelobjecten en worden hoog gewaardeerd vanwege hun historische en artistieke waarde.

Hoewel Boulle klokken oorspronkelijk werden gemaakt in de late 17e eeuw, blijven ze tot op de dag van vandaag zeer gewilde stukken voor verzamelaars en antiquairs. De combinatie van vakmanschap, elegantie en historische betekenis maakt Boulle klokken waardevolle erfstukken. Veel van deze klokken zijn te vinden in musea en privécollecties over de hele wereld.